Wat is Bindweefselmassage?

Wat is bindweefsel?

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit bindweefselcellen (fascia), dat een aaneengesloten netwerk vormt. Het bevindt zich tussen afzonderlijke spiervezels en om gehele spiergroepen. Het bindweefsel beschermt de spieren en zorgt ervoor dat onderlinge spieren goed kunnen samenwerken.

Daarnaast zit bindweefsel ook om organen, zenuwen en botten. Bindweefsel geeft steun en verbinding in het lichaam, maar is ook betrokken bij wondgenezing, denk aan de vorming van littekenweefsel. Tevens heeft het een functie in het afweersysteem, zoals bij de vorming van antistoffen.

Waarom bindweefselmassage?

Bijvoorbeeld door verkeerde bewegingen, een verkeerde houding, blessures en stress kunnen beschadigingen ontstaan waardoor de weefsellagen niet meer soepel langs elkaar kunnen bewegen. Hierdoor gaan er verschillende weefsellagen aan elkaar plakken en ontstaat er het zogenaamde verkleefd bindweefsel.

Veel klachten worden veroorzaakt door deze slechte conditie van ons bindweefsel.

Denk bijvoorbeeld aan doorbloedingsstoornissen, gewrichtsproblemen en verminderde mobiliteit. Maar ook migraine, slapeloosheid, striae en fibromyalgie kunnen het gevolg zijn van een niet gezonde toestand van het bindweefsel.

De grepen en technieken die toegepast worden tijdens een bindweefselbehandeling zorgen ervoor dat de onderhuidse spanning van het bindweefsel tussen huid en spieren afneemt. Door de stress en verklevingen letterlijk uit de huid te halen, wordt het hele gebied mobieler en gezonder.

Een bindweefselmassage bevordert de doorbloeding en verbeterd de effectiviteit van de spieren. Na de behandeling zal direct een mobieler gevoel ervaren worden.

Indien noodzakelijk én altijd in overleg met u, pas ik bindweefselmassage toe als onderdeel van een behandeling.