Long Covid therapie

Wat is Long COVID?

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dit verschijnsel wordt Long (langdurige) COVID of PASC (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd.

Van alle mensen die met een COVID infectie in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, houdt meer dan de helft langdurige problemen. Bij een milde vorm van de ziekte, is dit bij 1 op de 5 het geval.

De klachten kunnen vele maanden na de besmetting nog hardnekkig aanwezig zijn.

Bijna de helft van de mensen met Long COVID heeft chronische vermoeidheidsklachten, wat zich vaak uit in kortademigheid, pijn op de borst, benauwd gevoel en spierpijn. Maar ook hoofdpijn, depressie of vergeetachtigheid (brain fog) zijn problemen die vaak omschreven worden door mensen  met Long COVID. Vaak wordt dit ervaren als ernstige beperkingen in de kwaliteit van hun leven.

Onder professionele begeleiding wordt er vaak door therapeuten getracht om de fitheid en conditie weer op te bouwen. Maar door gebrek aan wetenschappelijk bewijs is er geen definitief uitsluitsel of al deze therapieën en oefeningen baat hebben. De resultaten zijn vaak wisselend.

Waarom de Long COVID behandeling bij De Sportmasseur Zwartewaal?

De behandeling zoals deze bij De Sportmasseur Zwartewaal gegeven wordt, bevat een aantal verschillende techniekvormen,  die via hun eigen weg een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van Long COVID klachten. Een aantal van deze technieken zullen hieronder uitgelegd worden.

De behandelingen kunnen gezien worden als ondersteuning tijdens uw herstelproces. Er wordt altijd bij uw eerste bezoek een (gratis) intake afgenomen om specifiek uw klachten onder de loop te nemen.

De resultaten bij klanten die reeds in behandeling zijn, zijn zeer positief te noemen! Direct na de eerste behandeling wordt er al vaak een verlichting en een vermindering van het benauwde gevoel ervaren.

Wat houdt de behandeling in?

Er wordt in eerste instantie altijd gestart met een aangepaste massage, ten eerste gericht op de ademhalingsspieren. Deze bevinden zich rondom de borstkast en schouders. Vaak wordt er een gespannen, drukkend gevoel ervaren rondom de borst. Dit gevoel wordt dikwijls deels veroorzaakt door inflexibiliteit van weer andere spieren op de rug, schouders, nek en rondom borstkast. Ook deze spieren worden meegenomen.

Eventueel kunnen triggerpoints in deze spieren direct verwijderd worden m.b.v. de Triggerpoint Reset Methode (zie ook: Triggerpoint therapie).

Daarnaast bestaan er een aantal methoden om belangrijke reactiepunten te activeren rondom de borstkast en de longmediaan.

Reactiepunten zijn specifieke punten op het lichaam die bij behandeling een sterke vegetatieve reactie geven op vaatwand, zenuwen en plexus. De reactie kan als heel scherp ervaren worden. Er wordt vaak direct meer ‘vrijheid’ rondom de borst gevoeld.

Vervolgens wordt m.b.v. een specifieke oprekmethode de spanning in het middenrif verminderd.

Fascia release technieken (FRT) kunnen van buitenaf orgaanfuncties, zoals de longfunctie, beïnvloeden.
Hoe werkt dit nu precies?

Tussen de organen, het verborgene, en het waarneembare lichaam (de huid, onderhuids bindweefsel) bestaan relaties en interacties. Deze aansturing, ook wel innervatie genoemd, vindt plaats via zenuwverbindingen die al tijdens embryonale ontwikkeling worden aangelegd. Vanuit één ruggenmergssegment wordt via één weg een bepaald deel van de huid, het skelet, de spieren en organen geïnnerveerd. Alle lichaamsdelen die via één ruggenmergssegment worden aangestuurd, hebben via zenuwwegen invloed op elkaar.

Bijvoorbeeld bij een aandoening van een intern orgaan zoals de longen, kan zich dit weerspiegelen aan het lichaamsoppervlakte. Maar ook via de omgekeerde weg kan dit effect hebben: stimulatie van buitenaf door middel van FRT op gerelateerde plekken van het lichaam beïnvloedt de longfunctie. De segmenten van de longen bevinden zich met name thoracaal op de rug.

Door fascia release technieken (FRT) toe te passen op segmentaal gerelateerde gebieden van longen, hart, hoofd en lever, kan via stimulatie van buitenaf (op huid en onderhuids bindweefsel) orgaanfuncties beïnvloed worden.

Een van de mooie bijeffecten van FRT is dat tevens sensorische zenuwen geprikkeld worden, waardoor de activiteit van het sympathische zenuwstelsel, welke o.a. verantwoordelijk is voor het lichaam in een stress toestand te brengen en te houden, verlaagd wordt.

Activeren van het immuunsysteem en lymfestelsel

Manuele lymfedrainage zorgt voor een verbetering van lymfeafvoer, maar ook voor een optimale zuiverende werking van al het weefselvocht in ons lichaam. Daarnaast activeert lymfedrainage het immuunsysteem.

In de lymfe worden stoffen opgenomen die in de weefsels niet thuishoren, zoals afvalstoffen van ons metabolisme en onze energiehuishouding of vreemde cellen die ons lichaam zijn binnengedrongen, zoals bacteriën.

Het lymfestelsel zorgt ervoor dat alles wat overtollig is of er niet thuishoort wordt afgevoerd en uiteindelijk via verschillende wegen wordt uitgescheiden. Tegelijkertijd wordt hiermee ons immuunsysteem gestimuleerd.

Medical taping

Binnen het Medical Taping concept bestaat een tape toepassing die o.a. hooikoorts, COPD en post COVID longklachten kan verminderen.

Medical taping is een behandeling waarbij met behulp van speciaal, elastische tape de spierfunctie en het lichaamseigen herstel ondersteund worden. De behandeling met de tape bestaat uit segmentale ondersteuning door een rug tape die wordt aangebracht in het longgebied. In het tabje: 'Sporttapes en Medical tapes bij benauwdheidsklachten' wordt de werking van deze tape uitgebreid uitgelegd.

De long COVID behandelingen zoals deze bij De Sportmasseur Zwartewaal gegeven wordt, dient gezien te worden als ondersteuning tijdens uw herstelproces.

Sommige technieken worden als intens ervaren, daarom zullen en kunnen niet alle technieken in een enkele sessie plaatsvinden. Ik adviseer dan ook om met regelmaat een behandeling te ondergaan. Op deze wijze kan een optimaal resultaat behaald worden.

Gezien de momenteel toenemende wetenschappelijke kennis met betrekking tot het effectief behandelen van Long COVID, zal de behandeling continue blijven vernieuwen. Er zullen in de loop van de tijd extra (bewezen herstel ondersteunende) technieken worden toegevoegd.