Wat is Cuppingmassage?

Cuppingmassage is een eeuwenoude geneeswijze. Al in 3000 voor Christus gaf men in Oost-Azië cuppingmassages. Hierbij werden kopjes verwarmd en op de huid gezet waarna deze zich vacuüm zogen. De techniek werd toen al als bewezen onderdeel van het genezen van bepaalde aandoeningen gezien.

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde cups van siliconen of ander materiaal. Deze cups worden op de huid gezet en vacuüm getrokken. Door het vacuüm komt de huid en het onderhuids bindweefsel wat omhoog. In het behandelde gebied zal de doorbloeding direct sterk toenemen. De techniek brengt allerlei diepwerkende effecten te weeg.

Het vacuüm maakt vastgekleefde bindweefsellagen losser van elkaar. Zoals beschreven bij het tabje ‘Bindweefselmassage’ kan verkleefd bindweefsel de veroorzaker zijn van allerlei klachten, denk bijvoorbeeld aan doorbloedingsstoornissen, verminderde mobiliteit en striae.

Daarnaast worden afvalproducten en overtollig vocht naar de huid getransporteerd. Eenmaal richting de huid gebracht kunnen deze stoffen aanzienlijk sneller afgevoerd en uitgescheiden worden. De huid is namelijk het belangrijkste afvoersysteem van ons lichaam.

Tevens worden zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar stagnerende spieren gebracht, hetgeen de genezing bevorderd. Daarom wordt cupping ook vaak ingezet bij spierblessures en tijdens spierherstel na een zware fysieke inspanning.

Door het vacuüm trekken van de huid kunnen na de behandeling ronde vlekken met een rode tot paarse kleur zichtbaar zijn. Deze plekken verminderen langzaam en zijn na ongeveer een week verdwenen.

De cupping behandeling heeft een helende werking. Het is niet pijnlijk en geeft een verlichtend gevoel na afloop.

Indien noodzakelijk én altijd in overleg met u, pas ik cupping toe als onderdeel van een behandeling.