Wat is Orthomanipulatie (Dorn) therapie?

Rug-, schouder- en nekklachten. Last van een knie, heup of andere gewrichten?

Hoeveel mensen lopen er wel niet rond met deze klachten? Orthomanipulatie therapie is een behandeling waarbij juist de focus ligt op deze klachten.

De therapie is erop gericht om dislocaties en blokkades in de wervelkolom en andere perifere gewrichten te corrigeren via gerichte, beheerste manipulaties, met een diepgaand effect.

Orthomanipulatie therapie wordt door velen beschouwd als de onderbouwde vorm van de bekende Dorn therapie en Breuss massage.

Door verkeerd bewegen of verkeerde houdingen kan er ruimte in de gewrichtsvlakken ontstaan van onder meer de enkel-, het knie- en heupgewricht. De symmetrie in het lichaam wordt dus verstoord. Dit kan zelfs tot millimeters of centimeters beenlengteverschil leiden! Bij deze therapie wordt geprobeerd de klachten die uit deze verkregen asymmetrie ontstaan op te heffen met korte, gerichte en beheerste druk op botten van de wervelkolom, bekken, armen of benen.

Behalve voet-, knie-, heup-, rug-, scoliose-, nek- en schouderklachten, is deze therapie ook effectief bij gerelateerde klachten aan organen en andere delen van het lichaam. Elke wervel staat namelijk via zenuwen in verbinding met spieren en organen. Als er een dislocatie van de wervels is ontstaan komen deze verbindingen onder druk te staan. Dit kan ook tot hele andere, vaak onbegrepen, klachten lijden. Denk aan (chronische) vermoeidheid, darmklachten, hoofdpijn en migraine, darm- en blaasproblemen, duizeligheid, pijn bij het zitten, een scheve houding, artrose en reumatische klachten en beginnende osteoporose in schouders en armen. De behandeling heeft daarom ook effect op zenuwen en organen.

Wat kunt u verwachten tijdens deze behandeling?

Bij orthomanipulatie therapie worden eerst stapsgewijs de betreffende gewrichten gecontroleerd. Dit kan bijvoorbeeld knie, wervelkolom, SI, heiligbeen, hals, schouder of pols zijn.

Op ieder type gewricht moet, indien noodzakelijk, op een juiste manier een correctie worden toegepast. In tegenstelling tot ‘kraken’ gaat het bij orthomanipulatie therapie juist om relatief zachte technieken, zoals zachte druktechnieken, waarbij tegelijkertijd een (dynamische) pendelbeweging uitgevoerd wordt. De bewegingen mogen echter nooit geforceerd worden of pijn doen. Tegelijk wordt het bindweefsel rond de wervels losgemaakt.

Breussmassage

Om een langdurig resultaat te bewerkstelligen, combineer ik Orthomanipulatie therapie altijd met een Breussmassage van de rug. Een Breussmassage kan ook zonder deze therapie gegeven worden.

Breussmassage is een ontspannende en doelgerichte wervelkolommassage met diepe energetische doorwerking. Door met aangepaste druk de wervelkolom in de lengterichting te masseren, worden de tussenwervelschijven iets opgerekt.

De basis van deze specifieke behandeling wordt gevormd door het principe dat er zogenaamde gedegenereerde tussenwervelschijven bestaan. Rudolf Breuss vergeleek het met een spons. Wanneer een spons gedurende lange tijd onder druk staat verandert deze in een dunne plak. Wanneer een spons daarna in een bakje water gelegd wordt, herkrijgt de spons z’n oorspronkelijke vorm. De tussenwervelschijven bestaan uit een sterke buitenste ring van bindweefsel, de annulus fibrosus. Deze ring heeft verschillende lagen. De ring ligt om een geleiachtig centrum, de nucleus pulposus. Het geleiachtige materiaal bestaat voornamelijk uit water. In dit water zijn veel voedingsstoffen opgelost. De nucleus pulposus helpt de druk te verplaatsen en beschermt de wervels tegen hoge belasting, via een uitwisselingsproces van de opgeslagen voedingsstoffen aan het bloed.

Over het algemeen wordt een tussenwervelschijf gedurende de dag voortdurend belast, ongeacht of iemand veel zit, staat of loopt. Het water zal dan geleidelijk uit de tussenwervelschijven worden gedrukt (degeneratie). Pas tijdens slapen en rusten vindt de regeneratie plaats. Water, voedingsstoffen en bouwstoffen kunnen dan weer door de tussenwervelschijf worden opgenomen. Dit is de reden dat de mens ’s morgens langer is dan ’s avonds. D.m.v. Breussmassage waarbij met aangepaste druk de wervelkolom met speciale grepen in de lengterichting wordt gemasseerd, worden de tussenwervelschijven iets opgerekt. Hiermee wordt het regeneratie proces gestimuleerd.

Na de behandeling
  • Direct na de behandeling kunnen de (pijn)klachten al aanzienlijk verminderd of zelfs weg zijn en kan er gelijk meer bewegingsvrijheid gevoeld worden.
  • Tijdens de eerste dagen na de correctie wordt het weefsel in het behandelde gebied weer gestabiliseerd: het spierstelsel, het bindweefsel en de gewrichtsbanden. Er kan soms een spierpijn-achtig gevoel optreden. Aanbevolen wordt om veel water te drinken, om de afgifte van afvalstoffen te ondersteunen.
  • Gemiddeld zijn 2-5 behandelingen nodig. Dit hangt af van de ernst en de duur van de klachten. Tijdens de tweede behandeling wordt het resultaat gecontroleerd en wordt er een inschatting gemaakt of er meer behandelingen noodzakelijk zijn.
  • Orthomanipulatie (Dorn) therapie is bij uitstek geschikt voor mensen die niet ‘gekraakt’ willen of kunnen worden, bijvoorbeeld mensen met botontkalking. Reumapatiënten kunnen ook gebaat zijn bij de methode. De behandelingen laat namelijk spierweefsel en gewrichten soepeler aanvoelen.
  • De behandeling is pijnloos, ongevaarlijk en vrij van ongewenste bijwerkingen.
Reserveer uw afspraak via mail of telefonisch. Liever eerst overleggen of de therapie geschikt voor u is? Dit kan natuurlijk altijd.