Wanneer zijn Sporttapes en/of
Medical tapes noodzakelijk?

Bij sommige sportblessures of andere specifieke klachten kan tapen, soms in combinatie met een elastisch kleefpleisterbandage, zeer effectief zijn. Tijdens de afspraak of via de telefoon kan ik u hier uitgebreid over informeren.

Door het aanbrengen van een niet-elastische tape-constructie, kan een gewricht geïmmobiliseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een verstuikte enkel die rust nodig heeft.

De werking van een wel-elastische kinesiologische tape geeft daarentegen geen ondersteuning aan gewrichten en spieren, maar zorgt voor een onmiddellijke vermindering van de ontstane druk. De bloedcirculatie en de lymfe afvoer worden hierdoor hersteld, hetgeen de genezing bevordert. De druk op de pijnzenuwen neemt af, de ervaren pijn vermindert hierdoor onmiddellijk.

Daarnaast activeert de aanhechting van beide type tapes op de huid de huidsensoren, die op hun beurt weer allerlei lichamelijke processen in gang zetten en daarmee de genezing bevorderen.

Door een elastisch kleefpleisterbandage aan te brengen kunnen gewrichten en spieren ondersteund worden. Denk aan een net genezen spierruptuur of een zwakke enkel.

Medical taping bij benauwdheidsklachten (COPD, Long COVID, hooikoorts)

De medical tape wordt op een huidgebied aangebracht waarvan bekend is dat er een (sympathische) zenuwverbinding bestaat met de longen en de luchtwegen.

Tijdens de embryonale ontwikkeling wordt ons lichaam verdeeld in verschillende segmenten. Binnen zo’n segment staan delen van ons lichaam in contact via zenuwverbindingen (huid, orgaan, wervelsegment, botstructuur). Deze verbindingen blijven levenslang bestaan.
Door deze zenuwverbindingen kunnen de delen binnen zo’n segment elkaar beïnvloeden. Een arts kan bijvoorbeeld soms aan de huid waarnemen wanneer een orgaan niet goed functioneert.
Maar ook andersom kan door prikkeling van een bepaald deel van de huid een orgaan geactiveerd worden.

De werking van de tape op het longsegment stimuleert via de huid het sympathische zenuwstelsel, die bij activatie o.a. zorgt voor luchtwegverwijding in de longen.

Ervaring heeft ons geleerd dat bij een groot percentage behandelde mensen de benauwdheidsklachten milder worden. Er kan makkelijker geademd worden, waardoor de zuurstofopname positief beïnvloed wordt. Dit heeft een groot effect op allerlei andere processen in ons lichaam, zoals een verbetering van de fitheid.